MENÜ

Brit rövidszõrû macska története és jellemzõi:

A mai Brit cicák õsei az angliai házi macskák legkiválóbb példányai voltak, melyeket a Rómaiak vitték hadjárataik során a szigetországba. Britannia földrajzi elszigeteltségének és hûvösebb éghajlatának köszönhetõen egy európaitól eltérő homogén, jó ellenálló képességű házi macska populáció alakult ki. Harisson Weir természettudós (és a macskatenyésztés alapító atyja) nevéhez köthető a fajta céltudatos, szelektív tenyésztése, melynek alapját ezek a kiváló házi macskák alkották. Kezdetben az egyszínű, közülük is a kék brit macskák élvezték a legnagyobb népszerûséget. A cirmosok között az ezüst cirmosok már az 1870-es években is különös figyelemben részesültek és egészen elképesztő áron (50 font) cseréltek gazdát. Magyarországon az 1990-es években jelentek meg a brit macskák, közülük is az ezüst cirmos bundájúak. Lásd "Whiskas" cicák. A brit macska erős, ellenálló szervezetű, kiegyensúlyozott, derűs, bizakodó jellemű. Arányos, harmonikus felépítésű.


Jellemzõi:
Felépítés: erõs, izmos testû, egészséget és tenni akarást sugároz. A fej kerek, a szemek nagyok és kerekek, a fülek közepes méretûek, az arc telt.
Színek: minden színben elfogadott. A szem általában narancssárga vagy mogyorószínû. A sziámi színezetû cicáké csak kék lehet.
Jellem: könnyen alkalmazkodó, érdeklödõ, sohasem tolakodó. A gazdáját követi mindenfelé. Érdekli a környezete, könnyen és örömmel tanul.
Ápolása: A rövid szõr ápolása könnyû, elég hetente egyszer, kétszer átfésülni. Tavasszal és õsszel vedlik, ezért hetente legalább kétszer át kell fésülni.
Életkörülmény: szereti a nyugodt, rendezett körülményeket, gyerekeket. Más társállatokkal is jól kijön.

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Asztali nézet